Nina Ansary
گواهان:
صداها، چهرهها و مدارج علمی تحصیلی طرفداران و حامیان سبک وجنبش Fronteversimo
دکترنینا انصاری (نویسنده و فعال اجتماعی)
مصاحبهی میریام دفیلیپی Myriam Defilippi با دکتر نینا انصاری
خوشحالیم که این فرصت را داریم که بخشی از مصاحبهی طولانی را که Myriam Defilippi، سر دبیر ِDonna Moderna با فعال اجتماعی بلند آوازه دکتر نینا انصاری، که از طرفداران برجستهی جنبش Fronteversismo نیز میباشد، منتشر کنیم.
بیوگرافی نینا انصاری
نینا انصاری محقق، مورخ، کارشناس جنبش زنان در ایران و نویسندهی کتاب “جواهرات الله، داستان ناگفتهی زنان در ایران” است.
وی در تهران به دنیا آمد و در سن 12 سالگی با شروع انقلاب اسلامی کشورش را ترک کرد.
وی که در شهر نیویورک بزرگ شد، مدرک کارشناسی خود را در رشتهی جامعه شناسی از کالج برنارد Barnard College و کارشناسی ارشد خود را در رشتهی مطالعات خاورمیانه از دانشگاه کلمبیا دریافت کرد همچنین در سال 2013 دکترای خود را در رشتهی تاریخ در دانشگاه کلمبیا به پایان رساند.
نامبرده به طور منظم با هافینگتون پست Huffington Post و وب سایت Women’s eNews همکاری میکند.
او عضو انجمن آمریکایی زنان دانشگاه، سازمان ملی زنان و کمیتهی ملی زنان سازمان ملل متحد و سازمانهایی است که به سیاستهای عمومی و حمایت از آموزش، خیریه و اهداف مرتبط با جنسیت اختصاص دارند. او همچنین یکی از تاثیرگذاران برتر ایران در توییتر است.
نینا انصاری و جنبش Fronteversismo
“من عمیقا جوزپه سینیسکالکی Giuseppe Siniscalchi را به خاطر مهربانی، فرهنگ و اشتیاقش تحسین میکنم. من از او سپاسگزارم، زیرا او به شیوهای خاص به دنیای صلح کمک میکند. او از طریق جنبش Fronteversismo، جنبش هنری خود، پیام صلح را منتقل میکند و هنر تبدیل به یک زبان رنگارنگ و جهانی میشود که اغلب از خود کلمات قدرتمندتر است.
نقاشیهای او رابطهی بین هستی و رفتار انسان را به ما نشان میدهد. ویژگی بارز فلسفهی او اعتقاد به گفتگو و حل مسالمت آمیز منازعات است. جنبش Fronteversismoدارای پتانسیل عظیمی برای صلح است”.
دربارهی کتاب نینا انصاری
چرا نام کتاب خود را جواهرات الله انتخاب کردید؟
“در تحقیق دربارهی جنبش فمینیستی در غرب، به نقل قولی از یک صاحب نظر و فمینیست آمریکایی به نام آلیس استوکس پل Alice Stokes Paul برخورد کردم که جنبش زنان را با این عبارات توصیف میکرد: ” من همیشه فکر میکردم که جنبش زنان نوعی موزاییک است که در آن هر کدام از ما سنگ کوچکی میگذاریم، سپس در پایان یک موزاییک عالی به دست میآوریم. تصویر موزاییک به من الهام بخشید. زنان ایرانی دیدگاهها و نگرشهای متفاوتی دارند، اما در عین حال آنها در آرزو و تلاش برای آزادی با یکدیگر متحد هستند. هر زن یک سنگ قیمتی منحصر به فرد است و با هم نشاندهندهی جواهرات خالق ما، خداوند است”.
هدف اصلی کتاب شما چیست؟
“این کتاب ادای احترام به بسیاری از زنان قدرتمند در طول تاریخ ایران است، که خواهرخواندگی جهانی زنانی را آشکار میکند که مرزهای دین، نژاد و فرهنگ را درنوردیدهاند. برخی از فرضیات کلیشهای در مورد زنان ایرانی را در هم میشکند و تعداد بیشماری از زنان شجاع در ایران امروز را برجسته میکند که در نبردی دشوار با هدف معکوس کردن سیاستهای تبعیض آمیز جنسیتی مبارزه میکنند. جواهرالله مرزها و اهداف گستردهتری نیز دارد: تقدیم به هر فردی است که توسط ایدئولوژی تبعیض آمیز سرکوب شده است.”
آیا فکر می کنید فمینیسم feminism اشکال و اندازههای مختلفی دارد؟
“هر زنی حق دارد مانترای فمینیستی را بر اساس دیدگاه خود تعریف کند. او باید فمینیسم feminism را در زمینهی فرهنگی خود تعریف کند. امروزه بسیاری از مردم از زنان محجبه انتقاد میکنند. اگر زنی با تحصیلات عالی و کارآمد تصمیم بگیرد حجاب داشته باشد، من شخصا هیچ مخالفتی با آن ندارم. ولی در صورتی که حجاب از طرف دیگری به زن تحمیل شود، قابل قبول نیست و ناشی از انتخاب خود او نیست”.
امروزه در ایران تعداد زنان در مقاطع تحصیلی عالی از مردان بیشتر است، با توجه به پدیدهای که پس از انقلاب 1357 رخ داد و محدودیتهای زیادی برای زنان ایجاد کرد، چگونه این اتفاق افتاد؟
“این یکی از پیامدهای پیشبینی نشده اقدامات رژیم اسلامی است که از قضا به توانمندسازی زنان ختم شد. آیت الله خمینی در واقع از امر تعلیم و تربیت همه، از جمله زنان دفاع کرد. با توجه به تحصیلات عالی، در اوایل انقلاب، ورود زنان به برخی از رشتههای تحصیلی ممنوع شد. با این حال، در طول سالها، زنان ایرانی به تدریج و تقریبا در همهی رشتهها حضور داشتند. تحمیل حجاب و اجبار آموزش تک جنسیتی در سطوح ابتدایی و متوسطه مورد استقبال اکثر خانوادههای سنتی قرار گرفت که نمی توانستند با روند غربی که توسط سلطنت پهلوی به راه افتاده بود ارتباط برقرار کنند. آن والدین احساس امنیت میکردند که دخترانشان را در چنین فضای پاکیزهای به مدرسه بفرستند”.
با نگاهی به آن از منظر بشر دوستانه، به نظر شما پیامدهای توافق هستهای که در ژوئیه گذشته در وین امضا شد، چه خواهد بود؟
“مذاکرات مربوط به نقض حقوق زنان و سایر نگرانیهای حقوق بشری نبود. با این حال، تحریمها به شدت و برای سالها جمعیت ایران را ضعیف کرده است. امیدوارم اگر یک روزنهی امید باز شود، روزنههای دیگر هم باز شوند. به همین دلیل است که من محتاطانه خوشبین هستم که لغو تحریمها به طور بالقوه میتواند آغاز چیزهای بهتری باشد، از جمله حقوق زنان و آزادی بیشتر برای ایرانیان به طور کلی”.
ما در غرب چگونه می توانیم به زنان ایرانی کمک کنیم؟
“جامعهی جهانی باید در جلب توجه به وضعیت اسفناک زنان در ایران که به دلیل پیشفرض غیر منطقی قوانین مردسالارانه ضعیف شدهاند، مشارکت کند. همهی ما مسئولیت جمعی داریم که صدای هر کسی یا هر گروهی را که به ناحق مورد ظلم قرار گرفته است، تقویت کنیم و رسانههای اجتماعی با ماهیت بدون مرزشان میتوانند ما را در این تلاش یاری کنند”.
100 درصد از کل درآمد حاصل از فروش کتاب جواهرالله ایشان به سازمانها و موسسات خیریه مختلف تعلق میگیرد. دریافت کنندهی اصلی بنیاد OMID است، یک موسسهی خیریه که بیش از یک دهه است که زنان جوان محروم در ایران را توانمند میکند.